Nieuwe technologie versus oude ambacht

Een thuisstudio is tegenwoordig voor iedere voice over noodzakelijk. En handig ook. Je krijgt een mail met instructies, je neemt de tekst op wanneer je wilt en stuurt het als audio via wetransfer weer terug. Gemak voor zowel mij als stem als de klant.

Toch werk ik stiekem ook nog steeds heel graag in een echte geluidsstudio met een echte technicus en een echte klant en/of tekstschrijver erbij.

Het is dan bijna een ander beroep.

In plaats van achteraf commentaar te krijgen op mijn ingesproken tekst, vind ik het heerlijk

om in het moment geregisseerd te worden en met elkaar een creatief proces door te maken door samen te fine tunen en meteen aanpassingen te kunnen maken als op één of andere manier iets minder goed werkt.

Door meteen te kunnen horen wat iemand met een productie voor ogen heeft en het kunnen werken in combinatie met beeld en geluid voel ik meteen een sfeer aan en blend ik naadloos qua toonhoogte en timing. Bovendien raak ik meer geïnspireerd door het ontmoeten van betrokken mensen en de energie te voelen die vooraf in een productie is gestopt, dan een tekst uit de printer trekken en in mijn geluidsdicht gemaakte inloopkast solistisch bezig te zijn.

Mijn ervaring is dat, hoe goed ik thuis mijn best ook doe, het eindresultaat in een andere studio, vaak kwalitatief veel beter is ten aanzien van thuisproducties.

Ik hoor hetzelfde bij mijn collega's terug. Het had anders geklonken als ze de muziek vooraf hadden gehoord. De tekst is te langzaam ingesproken of net te laag qua toonhoogte ten aanzien van de animaties. Er zitten rare grammaticale zinnen in. De audio van de stem klinkt niet bij de audio van het beeld.

Het is voor veel klanten qua afstand, tijdsdruk en budget niet altijd mogelijk om een externe studio er bij te huren, of om er zelf heen te gaan.

Het is ook niet voor alles nodig. Er zijn genoeg dingen die je als stem makkelijk zelf af kan.

En gelukkig ook maar -begrijp me niet verkeerd- vroeger moest ik vanuit Amsterdam voor een half uur tekst naar Duitsland of voor een spot van tien seconden naar Brussel.

Soms zelfs samen op één dag. Dat hoeft gelukkig niet meer.

Een eigen studio is absoluut een uitkomst. Het betekent niet meer hele dagen in een trein zitten, of uren in een file staan. Het is wel zo efficiënt.

Maar vakfanaat als ik ben, en horend hoe de laatste jaren de kwaliteit van audio-visuele producties is afgenomen, zou ik graag een lans willen breken om het voice over vak te zien als een ambacht. Al die nieuwe stemmen die het maar zelf moeten uitzoeken in hun studio'tje en nooit de kans krijgen om geregisseerd te worden; Ze hebben het een stuk moeilijker dan wij vroeger, die het vak leerden van al die ouwe rotten in het vak die precies wisten hoe iets moest klinken. "Doe het eens zó, nee, dat bedoel ik niet, zó!" Er is een hele generatie stemmen nu die maar op één manier inspreekt en dat is hoe ze zelf denken hoe het moet. Zonde van het talent en uiteindelijk ook zonde van het vak!

Tags:

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Tuffie Vos 2017