De NS en voiceresponse systemen

 

Hoewel ik in mijn voice over carrière leuke dingen heb gedaan, zoals in LA de stem van de pratende Barbie inspreken, live op stage een pratend animatie winkelwagentje zijn van een grote supermarktketen en hoofdrollen in tekenfilms, spreekt de opdracht voor de NS het meest tot de verbeelding.

Veel mensen denken dat ik er een dagtaak aan heb, maar dat is niet zo. Het is een systeem dat, op wat kleine jaarlijkse aanpassingen na, in één keer is ingesproken.

De stations heb ik op vier manieren ingesproken zodat de computer ze aan het begin, in het midden of aan het einde van een zin kan plakken. Alle andere woorden zijn allemaal los ingesproken.

Een hele uitdaging, omdat het toch niet monotoon mocht klinken.

 

Voice responses zijn een heel apart segment, omdat je als voice over vooraf niet altijd weet hoe een systeem achteraf in elkaar wordt gezet. Voor mij is het belangrijkste, of ik nou de NS, routeplanners, of telefoonsystemen inspreek, dat de ingesproken boodschap toch de irritatie kan ontstijgen en het zo natuurlijk mogelijk klinkt.

TUFFIE VOS

"Een sounddesign maken zoals voor de NS was een kick. Dat het goed is, blijkt uit dat het systeem sinds 2003 draait en ongewijzigd nog altijd functioneel is." 

Tuffie Vos 2017